Sagor från Kobrans tid 1: De älskande

”Sagor från Kobrans tid” (eller mera korrekt ”De älskande”, eftersom det är första delen av två) är det senaste av Enrique Fernandez’ seriealbum som Ordbilder ger ut på svenska.

Sagor från Kobrans tid 1: De älskande av Enrique FernandezTiteln och det färgsprakande omslaget ger en känsla av vad det handlar om: en romantisk och våldsam saga, placerad i en miljö inspirerad av ”Tusen och en natt” och indiska sagor. En maskerad sagoberättare berättar om hur tjuven Irvi, kallad Apan, och den vackra Sian skiljs från varandra, varefter Irvi blir först allierad och sedan fiende till erövraren och tyrannen Kobra.

Det är en sammansatt saga för vuxna med många teman: kärlek, konst, makt och våld. Där finns vissa inslag av (i brist på bättre ord) grabbighet, men det är inte värre än i de ursprungliga sagorna i ”Tusen och en natt”.

Alla eventuella svagheter uppvägs av Fernandez’ bilder och bildberättande. Hans tidigare verk har varit imponerande, men nu har han överträffat sig själv. Hans praktfulla målade teckningar frammanar ett land med exotiska basarer, tigerfyllda djungler, pelarprydda palats, grymma furstar i färggranna sidenkläder och vackra kvinnor vaktade av storväxta krigare beväpnade med kroksablar. Hans bakgrund som animatör märks i personteckningen och i det härliga flyt han får fram i rörelserna.

Andra och avslutande delen kommer på svenska i vår.

Den franska originalutgåvan har en trailer:

En tanke kring ”Sagor från Kobrans tid 1: De älskande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *