Familjen Flax och de nygifta grannarna

Jag har ju tidigare nämnt att klassiska serier ibland kan ge glimtar av sin samtid utan att vi väntar oss det.

Hi and Lois av Dik Browne från 10 juli 1957- Klicka för att se bilden i större format.

Här är ett exempel från Dik Brownes ”Hi and Lois” (”Familjen Flax”) i en stripp som ursprungligen publicerades i amerikanska dagstidningar 10 juli 1957. Vi lär känna familjen Flax’ nya grannar Spike och Chloe (de uppträdde såvitt jag vet bara i en enda stripp). Vad får vi veta om dem?

De är unga. Framför allt Spike ser ut att vara nätt och jämnt torr bakom öronen, både till utseendet och smeknamnet. De gifte sig för en vecka sedan, och har direkt flyttat in i en villa i förorten, men till synes utan att ha någon erfarenhet av att ha ett eget hushåll. Han har mycket att lära om ”working around the house” och hon kan inte ens koka vatten (notera könsrollerna).

Så, de gifter sig mycket unga och flyttar direkt hemifrån (eller från studenthemmet) till den egna villan utan mycket erfarenhet av vuxenlivet. Det känns väldigt mycket 1950-tal.

Mycket riktigt, en googling visar att medianålder för äktenskap i USA 1957 var ca 23 år för män och drygt 20 år för kvinnor, mot 30,2 respektive 28,4 år 2023. (För Sverige är genomsnittsåldern för äktenskap 27,8 för män och 24,8 år för kvinnor 1957, respektive 36.8 och 34,9 år 2023.)

Källor till sista stycket:
USA https://www.statista.com/chart/7031/americans-are-tying-the-knot-older-than-ever/, https://nces.ed.gov/programs/youthindicators/Indicators.asp?PubPageNumber=4
Sverige https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101L/GiftMedelalder/

2 tankar kring ”Familjen Flax och de nygifta grannarna

  1. Tommy Bildstrom

    Om jag förstått saken rätt så publiceras serien forfarande? Den skapades av Mort Walker tecknades av Dik Browne och togs över av deras respektive söner (tyvärr gick Dik Browns son ur tiden i år så det kanske är lite oklart hur framtiden ser ut).

    Så serien har egentligen speglat amerikanskt familjeliv i 69 år (?) Känns sjukt intressant faktiskt. Känner inte till om serien följt med tiden eller om familjen Flax lever i någon ruskig 50-tals muliuniversum-bubbla?

    Lite kuriosa för nördar: Knasen är bror till mamman i familjen. Det var ju Mort Walker som gjorde båda serierna så dom utspelar sig i….. ursäkta uttrycket ”samma universum ”

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *