Sommarlovskänsla

”Den sommaren” av de kanadensiska kusinerna Jillian och Mariko Tamaki, på svenska från Placebo press, är en av 2015 års bästa serieböcker på svenska.

Den sommarenHuvudpersoner är två tjejer i tweenåldern, Rose och Windy. Rose är berättare och ett och ett halvt år äldre än Windy. De är sommarkompisar, som träffas varje år när familjerna tillbringar semestern i en stugby vid De stora sjöarna.

Den här sommaren är det dock uppenbart att Roses utveckling börjat dra ifrån Windy. Hon är närmare tonåren, och tjuvlyssnar på traktens tonåringar som på glesbygdsungdomars vis hänger vid ortens enda affär.

Samtidigt är det något som knakar och skaver mellan Roses föräldrar, och det visar sig att en av tonåringarna med barn. Mot slutet av sommarvistelsen kommer det till en upplösning i bägge hänseenden.

Jag slås av kusinerna Tamakis psykologiska fingertoppskänsla och berättardisciplin, som innebär att läsaren bara får veta exakt det Rose hör eller ser, varken mer eller mindre. De lyckas på ett utmärkt sätt förmedla känslan av sommarlov och semesterort. Berättelsen och Jillian Tamakis teckningar inordnar sig i den kanadensiska alternativserietraditionen av vardagsskildrare, samtidigt som man på några ställen kan ana inflytande från mangan, när realismen bryts med cartoonaktiga inslag.

Som vanligt med Placebo press utgåvor är dessutom själva boken oerhört snyggt formgiven med blåtonat tryck på offvitt papper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *