Claes Reimerthi 1955-2021

Claes Reimerthi. Bild från Wikipedia, foto Per AJ Andersson, Creative commons-licens BY SA

Under lördagen gick budet ut över Seriesverige att Claes Reimerthi gått bort efter en hjärtinfarkt och att vi förlorat en av seriernas stöttepelare i Sverige.

Claes var förmodligen mest känd som den genom tiderna mest produktive manusförfattaren till den svenska versionen av ”Fantomen”, med en karriär som startade i början av 1980-talet. Under några år hade han också uppdraget att skriva manus till den amerikanska originalversionen av serien. Hans betydelse för vidareutvecklingen av svenska ”Fantomen” kan inte överskattas.

Men han skrev också manus till en rad andra serier: ”Bamse”, licensversionen av ”Kerry Drake” m.fl. Och inte minst ”91:an”, där han under 1990-talet och framåt kommit att vara en av de flitigaste manusförfattarna.

Utöver det egna författandet var han en flitig seriehistoriker, med otaliga väl researchade och läsvärda böcker och artiklar om amerikanska och svenska serieskapare och förlag, som publicerats i Bild & bubbla och bokserien Svensk seriehistoria. Nämnas bör också fantasyromanen ”Myrddin”, som byggde på ett serieprojekt i samarbete med Ola Skogäng.

Ovanpå allt detta var han under många år ordförande i Seriefrämjandets lokalförening i Skåne och ryckte in som redaktör för Bild & bubbla. En stöttepelare som sagt.

Claes hade ett stort historieintresse, och älskade att göra research inför sina manus, vilket visade sig i ett otal historiska Fantomenäventyr, och som manusförfattare på ”91:an” bidrog han till förnyelsen av serien med långa historiska berättelser med 91:an som han skrev och som tecknades av Gert Lozell. Det blev tre stycken, som utspelades under respektive Trettioåriga kriget, Skånska kriget och Gustav IIIs regering. Det ryktas att en samlingsvolym är planerad. [Uppdatering: det har nu bekräftats att samlingsvolymen är planerad att komma ut i höst.] På 1990-talet skrev han dessutom en svit seriealbum om Gustav Vasa, tecknade av Per Gyllenör. Han visade mig en gång hur han lät dialogen inspireras av språket i Gustav Vasas brev.

Han hade nyligen, med uppnådd pensionsålder, dragit sig tillbaka från ”Fantomen” för att satsa på andra projekt. Dessa får vi nu aldrig se. Vila i frid Claes. Seriesverige blir inte detsamma.

6 tankar kring ”Claes Reimerthi 1955-2021

 1. Göran Ribe

  Fin text. För min del har jag inte läst så väldigt många av Claes serier, men däremot de flesta av alla hans seriehistoriska texter och artiklar om serieskapare. De var alltid djupt imponerande med en kunnighet och grundlighet som stod i absolut särklass. Hans bidrag till ”Svensk seriehistoria” är ovärderliga forskningsinsatser, och hans böcker om Jack Jackson och Walt Kelly är fina glädjeämnen. I Bild & Bubbla skrev han en mängd intressanta artiklar under årens lopp. Några finns för övrigt med i ”Bild & Bubblas andra seriebok”. Det är inte lite han har täckt in med sina alltid lika detaljutforskade arbeten. Jag törs inte tänka på hur fattiga vi hade varit om vi inte haft honom.

  Svara
  1. Ola Hammarlund Inläggsförfattare

   Hej Göran. Instämmer i det du säger. Hans insatser är ovärderliga.

   Svara
 2. Germund

  Jag kan bekräfta att det blir en samlingsvolym med Claes och Gerts tre historiska 91:an-äventyr i höst. Den skulle ha tryckts före sommaren, men vi ville inte slarva oss igenom den, så Claes, Gert, vår formgivare Mattias och jag skulle ha kastat oss över slutförandet direkt efter semestern. Nu så… Jo, det blir så klart en bok, men vi har inte riktigt orkat fundera över hur vi ska lösa allt i detalj än, mer än att det bara måste bli en utgåva Claes hade varit nöjd med.

  Svara
 3. Mikael Tegebjer

  Jag tycker inte heller att – och detta säger jag inte som hans förläggare, utan som hans vän – vi ska glömma Myrddin. Som betydde väldigt mycket för Claes. En av hans egna originalverättelser, som dessutom sålde bra.

  Svara
  1. Ola Hammarlund Inläggsförfattare

   Tack för påpekandet, Micke! Jag såg nog Myrddin som något av en parentes i hans författarskap, som ju annars främst består av seriemanus. Men jag lägger in ett omnämnande.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *