Krig och familjeserier

Många av de amerikanska familjeserier som vi läste i svenska serietidningar på 1960-1970-talet kändes och känns rätt tidlösa. Det går fortfarande att relatera till dem. Men ibland skiner det ursprungliga tidssammanhanget genom, när det talas om händelser som ännu  var levande minnen. Här är några exempel.

"Familjen Flax" 1958-02-16 av Mort Walker och Dik Browne. Publicerad i Knasen 8/2020.
”Familjen Flax” 1958-02-16 av Mort Walker och Dik Browne. Publicerad i Knasen 8/2020.

Vi börjar med en söndagssida med ”Familjen Flax” (”Hi and Lois”) av Mort Walker och Dik Browne från 16 februari 1958 (bilden är tagen från Knasen 8/2020). Max Flax (Hi Flagstone i original) har uppenbarligen varit med om invasionen i Italien under Andra världskriget, och fick medalj för sina insatser under striderna vid Salerno 1943. Det var alltså 15 år innan serien publicerades i USA. Som jämförelse kan vi tänka på att det i år gått 21 år sedan 11 september 2001.

Efter Andra världskriget demobilserades mängder at soldater i USA, som fick frikostiga stipendier för att studera på college och som möjliggjorde för dem att bilda familj och flytta in i hus i de villaförorter som växte fram i USA under de kommande åren. Det är livet för barnfamiljerna i dessa förorter som skildras i familjeserierna under 1950-talet. Familjen Flax/Hi and Lois startade 1954 som en spinoff till Mort Walkers ”Knasen” (”Beetle Bailey”) – Lois är Knasens storasyster – och är ett av de bästa exemplen på genren. Kriget är en underförstådd erfarenhet som de flesta män delade (och alla vuxna hade förstås erfarenhet av kriget på något sätt), men det här är ett av få tillfällen som en enskild krigshändelse nämns. Mort Walker hade själv gjort militärtjänst i Italien efter att stridigheterna upphört där.

Från "Dennis in Hawaii", 1958 av Fred Toole och Al Wiseman.

Från ”Dennis in Hawaii”, 1958 av Fred Toole och Al Wiseman.

Nästa bild är från ”Dennis in Hawaii” från 1958 av Al Wiseman (teckningar) och Fred Toole (manus). ”Dennis the menace” är en annan klassisk skildring av livet i villaförorterna. Den startade som daglig enruting av Hank Ketcham 1951, men söndagssidorna från 1952 och serietidningsversionen från 1953 skrevs respektive tecknades av Toole respektive Wiseman (den senare skulle in på 1960-talet efterträdas av Owen Fitzgerald – se mer om Fitzgerald här). I specialnumret av serietidningen reste Dennis och hans föräldrar till Hawaii. Bland annat åker de på rundturbåt i Pearl Harbor, där guiden utlyser en tyst minut över de stupade från 1941. Alla som inte torkar tårar ur ögonen lägger handen på hjärtat, med ett par undantag, däribland pappa Henry. Från tidigare historier (”Dennis vs. the U.S. Navy”, 1954) vet vi att han tjänstgjorde i flottan under kriget, liksom för övrigt tecknaren Al Wiseman. Hans allvarliga ansiktsuttryck får mig att undra vad han tänker på. Ett av få tillfällen där Henry Mitchell får visa fler sidor än bara att vara Dennis’ pappa.

"Hi and Lois" dagsstripp 1963-05-13, ac Mort Walker och Dik Browne.

”Hi and Lois” dagsstripp 1963-05-13, ac Mort Walker och Dik Browne.

Vi avslutar med ytterligare ett exempel från ”Familjen Flax”, en dagsstripp från 13 maj 1963, som handlar om nästan-krigiska händelser betydligt närmare i tid än Andra världskriget. Kubakrisen var i oktober 1962, ett drygt halvår innan strippen publicerades, och ännu kortare tid innan den skapades.

Det som slår mig med den här strippen är att den saknar poäng. Den är inte särskilt rolig, de flesta läsare får nog snarare rysningar av den. Det känns som om Walker och Browne behövde få utlopp för sina känslor och tankar efter det som hänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *