Ett mysterium i Hjo år 1914

Badgäster och bedragareVi lever i spännande tider för svenska serier. Som sekreterare för Seriefrämjandets Urhundenjury gör jag upp den årliga listan över serieboksutgivningen i Sverige, och det dyker upp nya talanger varje år. I slutet av 2014 dök det plötsligt upp en seriebok av Christina Jonsson, utgiven på eget förlag: ”Badgäster och bedragare: ett tecknat mysterium från Hjo”. Jonsson har såvitt jag vet inte gjort serier tidigare, och har gett ut serieboken på eget förlag (Fingerprint illustrationer).

Jonsson är verksam som illustratör och ville göra en serieberättelse om den gamla badortsmiljön i Hjo. Ett tag var det meningen att den skulle hinna komma ut till Hjos 600-årsjubileum 2013 (staden omnämns första gången 1413), men den hann inte bli klar tills dess.

Som titeln anger rör det sig om ett deckarmysterium som utspelar sig i Hjo, närmare bestämt på Hjo vattenkuranstalt sommaren 1914. Fröken Signe Modin anländer till kuranstalten och stöter ihop med en skolkamrat, journalisten Martin Lööw, som är där med sin syssling Gerda Sterne och hennes föräldrar. Samtidigt drabbas gästerna på anstalten av en rad stölder – och en natt äger ett mystiskt dödsfall rum…

Deckarintrigen känns bitvis litet lös, men det är miljöskildringen som har huvudrollen. Det märks att Jonsson är illustratör. Hon tecknar i en vacker ligne claire-stil, med detaljerade och kärleksfulla bilder från den sommarlugna småstadsidyllen Hjo för 100 år sedan, långt från världshändelserna. Det enda man ser av världshistorien är Dagens Nyheters förstasida om mordet på ärkehertig Frans Ferdinand och hans hustru.

De få brister som finns ligger främst i bildberättandet. Sidlayouten blir ibland orolig på ett sätt som strider mot scenens innehåll och sammanhanget mellan bilderna är ibland oklart. Men sådant är förståeligt hos en nybörjare, och misstagen förekommer främst i början av serien. För att vara förstlingsverk är det en imponerande bok och jag ser fram mot hennes nästa projekt, som skall utspela sig i nutidsmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *