Emanons märkliga minnen

”Emanons minnen” är en japansk serieroman av Shinji Kaijo (författare) och Kenji Tsuruta (tecknare), nyligen utgiven på svenska av Ordbilder förlag. Berättelsen handlar om en ung student som möter en mystisk jämnårig kvinna på en färja mellan de japanska öarna i slutet av 60-talet, och om vad som händer då, och senare.

Emanons minnen

Inramningen i den första delen väcker minnen från min barndoms Gotlandsfärjor: trängseln av folk på det begränsade utrymmet, ljudet och känslan av metall under fötterna, vinden ute på däcket, havet runtom… Platskänslan är med andra ord stark, och bildar en trovärdig inramning när den mystiska kvinnan som kallar sig för Emanon (av engelska No name) berättar sin märkliga historia, en tre miljarder år lång historia.

Enamon säger sig ha minnen ända tillbaka till livets uppkomst på jorden, och hon och berättaren diskuterar vad det innebär, och hur det kommer sig. På båten och när de ses igen flera år senare sker flera vändningar där perspektivet skiftar fram och tillbaka: är det sant? Är det en bluff? Är det en dröm? Resultatet blir en svindlande sense of wonder som skakar om läsaren.

Enligt efterordet är Emanon från början huvudperson i en populär serie noveller av Kaijo, som först senare blev en serieroman, tecknad av Tsuruta, som dessförinnan illustrerat novellerna. Det är en i positiv bemärkelse märklig historia, som bygger på en originell och fascinerande idé.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *