Musse Pigg på biblioteket

På 1930- och 1940-talet hade dagsstrippar i amerikanska tidningar gott om utrymme, och skickliga tecknare kunde få in mycket detaljer som ger atmosfär och tidskänsla. Det har varit en av de stora njutningarna med att läsa Fantagraphics samlingsvolymer med Floyd Gottfredsons Musse Pigg, vid sidan av de fantastiska äventyren och de välgjorda teckningarna.

Musse på biblioteket

Ett exempel som intresserar mig som bibliotekarie är den här strippen som publicerades 1942, från äventyret ”The Gleam”. Musse försöker komma på ett sätt att stoppa hypnotisören och juveltjuven The Gleam, och söker sig till biblioteket för hitta litteratur om hypnos. Det är uppenbarligen inte första gången han är där, eftersom bibliotekarien känner honom. Lägg märke till detaljer som stämpeldynan på bordet, bläckhornet och skrivbordslampan.

Och hon stämplar på ett datumblad som klistrats på insidan av pärmen. Det fanns flera spridda manuella system för att hantera bibliotekslån, som alla hade det gemensamt att återlämningsdatum stämplades på ett sådant blad. Det enklaste och vanligaste här i Sverige var Detroitsystemet, men det fanns även Newarksystemet och det Browneska systemet. Vi är nog många som minns hur bibliotekarierna skrev upp våra låntagarnummer på bokkorten och stämplade datumbladen i böckerna. Bokkorten sorterades sedan i datumordning så biblioteket kunde hålla reda på när de skulle återlämnas.

De inklistrade datumbladen var säkert praktiska, eftersom det inte gick att slarva bort dem, men de måste också ha varit begränsande – vad gjorde man när datumbladet blivit fullt? Man förstår att större bibliotek med mycket utlån gick över till att registrera lånen på mikrofilm med lösa datumlappar när den tekniken kom. Mindre bibliotek använde så vitt jag vet Detroitsystemet fram till datoriseringen.

Från min barndom minns jag mikrofilmsapparaterna, med deras typiska ka-chonk, som man lånade ut med på Västerås stadsbibliotek, medan gymnasiebiblioteket och biblioteken i Hallstahammar och i Hemse på Gotland (där vi hade sommarställe) använde Detroitsystemet (fast jag visste ju inte att det hette så då).

 

2 tankar kring ”Musse Pigg på biblioteket

  1. Katarina

    Jag minns också ka-chonken från när jag i min barndom tillbringade mycket tid på biblioteket i Stenhamra. Måste ha varit från mitten av 80-talet och framåt? Flyttade därifrån innan utlåningen blivit digital.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *