G. Willow Wilson, amerikansk-muslimsk serieförfattare

G. Willow Wilson (G. för Gwendolyn) är en amerikansk serieförfattare som är muslim (konvertit) och har levt flera år som journalist i Kairo. Islam och förhållandet mellan Öst och Väst präglar flera av hennes serier, av vilka de viktigaste är ”Cairo”, ”Air” och ”Ms. Marvel”.

Cairo

M.K. Perkers omslag till ”Cairo”.

Hon slog igenom 2007 på Vertigo med serieromanen ”Cairo”, tecknad av den turkiske serietecknaren M. K. Perker. ”Cairo” är inspirerad av egyptisk folklore och skildrar sex personer vars öden flätas samman kring ett skrin med mystiskt innehåll: en haschsmugglare, en libanesisk-amerikansk jihadist-wannabe, en journalist, en kvinnlig israelisk soldat på avvägar, en salongsrevolutionär tjej från Kalifornien och en djinn.

Ett huvudtema är relationen mellan religiös eller politisk fanatism och ödmjukhet. Centralt är libanesisk-amerikanske Shaheeds och Kate från Kaliforniens utveckling; två ungdomar som tror att de vet allt, men som får respektive djinnen Shams och journalisten Ali som mentorer. Shaheed har kommit till Mellanöstern för att delta i jihad mot Israel, men efter att Shams satt en koran i händerna på honom (djinner i arabisk tradition är rättrogna, till skillnad från västerländska naturväsen, som ju är hedningar) inser han att: ”I have so much farther to go than I thought”. Shams svarar: ”’Your boundaries are your quest.’ Another of my students said that, once. [—] He was called Jelaluddin, but today he is known by another name”. Parallellt har den naivt radikala Kate en konfrontation med Ali över hennes åsikt att vissa dödsoffer är acceptabla i kampen mot imperialismen. Han skäller ut henne, men längre fram förstår hon också: ”I have so much farther to go than I thought”. Ali svarar: ”’Your boundaries are your quest.’ I think it is Rumi who said that.” Shaheed sammanfattar mot slutet vad han lärt sig med att mycket han trodde var svart och vitt inte är det, och att heliga skrifter förändras utifrån vem som läser dem.

Det tredje paret bland huvudpersonerna, knarksmugglaren Ashraf och den israeliska soldaten Tova, kan sägas symbolisera kärlek över gränserna.

Det mystiska skrivet har ett metafysiskt innehåll: ordet Öst. Shams förklarar att den som innehar skrinet och därmed ordet också kontrollerar dess innebörd. Nu är det dags att överlämna det till dem som berörs av det. Journalisten Ali tar på sig ansvaret, vilket på ett märkligt sätt förebådar den arabiska våren, fyra år efter att boken publicerats. När protesterna var som häftigast i Kairo läste jag om boken och undrade vad huvudpersonerna gjorde nu.

Efter framgången med ”Cairo” fick Wilson och Perker möjlighet att göra en löpande serie för Vertigo. Det blev ”Air”. Huvudperson är Blythe, en flygvärdinna med höjdskräck. Hennes flygbolag planerar i hemlighet att gå över till att flyga med hyperpraxmotorer, en aztekisk teknik som går ut på att man förflyttar sig genom att omtolka verkligheten. Blythe har en naturlig fallenhet för hyperpraxflygning och det är därför man anställt henne, trots hennes handikapp. Men andra intressenter är intresserade av tekniken…

Som framgår är serien bitvis rätt flummig, och över de två år den varade rätt ojämn. Den är dock ofta rätt underhållande, inte minst när Blythe lär sig flyga hyperpraxplan med Amelia Earhart som lärare (Earhart flög enligt serien själv ett sådant plan när hon försvann – planet tog henne 46 år fram i tiden).

Air

Blythe möter sin flyglärare, Amelia Earhart.

Ett centralt tema i ”Air” är relationen mellan kartan/begreppsvärlden och verkligheten, vilket kan sägas anknyta till Ordets roll i ”Cairo”. Andra teman är flyg och flygsäkerhet efter 11 september, och inte minst islams förhållande till terrorism och Västerlandet. Det senare är också en fortsättning på ”Cairo”, och bägge är oundvikliga teman för en person med Wilsons bakgrund (hon skall ha inspirerats av ett möte med flygpersonal som hade frågor om hennes många visastämplar). Det islamiska temat representeras av Blythes pojkvän, interpolagenten Zayn, som vuxit upp i Saudiarabien men gått i skolan i USA. Zayns bror Mohammad är hårdrockare som grundat den väpnade rörelsen Metal Jihad, som slåss mot jihadister i Pakistan för att ”ta tillbaka sin religion”, och hans överordnade på Interpol är en muslimsk skriftlärd med kodnamnet Black Hat.

Den serie som Wilson är mest känd för på senare år är ”Ms. Marvel”, som startade 2014. Det är alltså den klassiska Marvelhjältinnan som fått en reboot. I Wilsons version är hon Kamala Khan, en pakistansk-amerikansk tonårstjej från New Jersey som plötsligt får förmågan att göra kroppen elastisk. Tecknare är i regel Adrian Alphona.

Ms. Marvel

Ms. Marvel, alias Kamala Khan, tecknad av Takeshi Miyazawa.

Seriens styrka är för mig skildringen av Kamalas muslimska tonårsvardag i Jersey City. Som Ms. Marvel tar hon på sig rollen av stadens lokala superhjälte, samtidigt som hon är en typisk 16-åring i high school, som försöker smita ut på party, blir mobbad av skolans cheerleader, brottas med studierna och så vidare. Hon har milt konservativa föräldrar och en storebror, Aamir, som är mer fundamentalistiskt religiös i attityd och utseende. Det centrala persongalleriet kompletteras av Bruno, skolkompis och förtrogen, som är förälskad i henne. En bifigur är den lokala imamen, Sheikh Abdullah, som framstår som sympatisk. Han är konservativ, men människokännare nog att veta begränsningen för vad han kan åstadkomma.

Kombinationen tonår och islam i en kranskommun till storstaden New York har gjort serien till en succé. Igenkänningsfaktorn för ungdomar i motsvarande situation, även i Sverige, bör vara hög.

Samtidigt är hon också en del av Marvels superhjälteuniversum, med de berättarmässiga problem det medför. De delar där hon interagerar som mest med övriga Marvels universum (framför allt med inhumans, eftersom det visar sig att hennes superkrafter kommer sig av att hon själv är en inhuman) lider ofta av att man måste veta vad som händer i andra delar av Marvels universum för att få hela historien.

Nu i sommar genomgår Marvels universum en stor omvälvning, Secret wars, en sorts motsvarighet till DCs Crisis on infinite earths på 1980-talet. Efteråt är det tydligen meningen att Ms. Marvel skall bli medlem av Avengers. Hur allt detta påverkar serien återstår att se, men det är förstås ett gott betyg åt Wilson att Marvel väljer att satsa vidare på hennes serie. Förhoppningsvis kommer hon att kunna fortsätta sin egen väg. Jag vill gärna se mer av Kamalas vardag, lära känna Aamir och bakgrunden till hans syn på islam, och se mer av imamen.

2 reaktion på “G. Willow Wilson, amerikansk-muslimsk serieförfattare

  1. Rasmus Kaj

    Jag har läst och gillat första TPB:n av Kamala Khan som Miss Marvel, men den låter som att både Cairo och Air nog skulle passa mig bättre. Tack för tips!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *